maandag 24 december 2012

Maaltijdsoep voor de ziel

Omstreeks haar recentste verjaardag liet mejuffrouw Liefsbed weten dat ze haar vorige mixtape echt wel helemaal had opgebruikt en of er al een vervolg in de pijplijn zat. Als ik nuchter ben, heb ik aan een half woord genoeg en ik zette mij aan het werk.

Het beestje heet the devil wears c&a. Volledig beluisteren kan ergens ter hoogte van 8tracks.


  1. Kathy McCarty – Intro.
  2. Drs. PWinterdorp. Het had Wijchmaal kunnen zijn. Of Eksel. Morgen zak ik af naar Eksel. Overmorgen naar Wijchmaal. Chance dat het niet echt winter is. (Klik!)
  3. Alan Silvestri – Hungarian rhapsody (duelling pianos). Als twee eenden vechten om een been is de piano het grootste slachtoffer. (Klik!)
  4. The Holmes Brothers – (What’s so funny ‘bout) Peace, love and understanding. Een nummer van Nick Lowe dat bekender is in de versie van Elvis Costello maar hier ook Heel Erg Mooi. (Klik!)
  5. Joe Bonamassa – Jockey full of bourbon. Een Tom Waits-covertje om in de mood te komen. (Klik!)
  6. The Yardbirds – Good morning little school girl. Zelden klonk efebofilie zo aanstekelijk. (Klik!)
  7. LalaloverAt the airport.
  8. Six HandsA momentary suspension of disbelief. Een strakke fitnesssessie van Hechtel-Eksel's finest! (Klik!)
  9. Serge GainsbourgRequiem pour un twisteur. (Klik!)
  10. Madeleine Peyroux – Dance me to the end of love. Bleek achteraf Liefsbed haar favo nummer van Lenny Cohen te zijn. Het toeval is mijn bondgenoot. (Klik!)
  11. Hackney Colliery Band – No diggity. Want hiphop en jazz zijn ook maar gewoon buren. (Klik!)
  12. Robert De Niro & Samuel L. Jackson – Melanie, Simone and Sheronda. Zelfs grote acteurs praten al eens graag over meisjes. Oh, en Robert De Niro ook. (Klik!)
  13. Johnny Kidd & the Pirates – Shakin’ all over. In zijn toppie memoires Apathy for the devil - A 1970s memoir verhaalt Nick Kent hoe Malcolm McClaren Johnny Kidd & the Pirates invloedrijker vond dan Bob Dylan. Beluister deze toppie deun en vorm gerust een eigen oordeel! (Klik!)
  14. The Human Beinz – Nobody but me. Een cover van the Isley Brothers die u misschien kent uit Kill Bill, Vol 1 van Quentin Tarantino. (Klik!)
  15. Youth Gone Mad & Dee Dee Ramone – Twist and shout. Ook een cover van the Isley Brothers. Tevens een van de laatste opnames die Dee Dee maakte voor hij het heroïnebijltje er bij neerlegde. (Klik!)
  16. The Jesus and Mary Chain – Surfin’ USA (summer mix).  Alsof de gebroeders Reid de gebroeders Wilson zonder glijmiddel in alle mogelijk lichaamsholtes neuken. (Klik!)
  17. Brian WilsonThe bare necessities. Alsof alvast één Wilson-broeder troost zoekt in de jungle. (Klik!)
  18. Dickie Goodman – Batman and his grandmother. Vergeet alles wat u weet over de donkere ridder. (Klik!)
  19. Geert Simonis Blues Explosion - Outro. Enige random geluiden opgenomen door mezelf. Graag gedaan hoor.

maandag 10 december 2012

De dag dat we Andy Warhol zijn arm afzaagden

Ons Annelies maakt radio voor Scorpio en Studio Brussel maar die keer dat ze jarig was, mocht ik de liedjes selecteren.Het voordeel van iemand kennen die aan de VRT werkt: je kan alle fanmail gewoon naar de Auguste Reyerslaan sturen en het komt wel terecht.

De fanmail in kwestie was natuurlijk een mixtape. Wat hadt ge verwacht? Dat ik zou evolueren? Het beestje heette even the schizophrenics in the mental institution are getting well by reading mao. Soms kan je met een lange titel een gebrek aan inhoud camoufleren. Dat is in dit geval duidelijk niet gelukt.

Volledig luisteren kan uiteraard op 8tracks.







  1. Marianne Faithfull – Intro. Prinses Marianne parlandoot een stukje over de gelijkenissen tussen verpleegsters en prostituees. Als in: ze zitten beiden in de zorgsector. En dan zijn er mensen die de verpleegkunde willen illegaliseren in de hele Europese Unie!
  2. Big Mama Thornton – They call me big mama. Big Mama verklapt ons hoeveel ze weegt. Ik zie het Adele niet meteen doen. (Klik!)
  3. The Meters – They all ask’d for you. (Klik!)
  4. Skeets McDonald – You ought to see grandma rock. Mijn oma is tachtig en heeft last van haar hart maar voor een boogie, een woogie of een jiveke draait ze haar hand niet om. (Klik!)
  5. Deltahead – Don’t move to Finland. Hoe je het ook draait of keert: dit is goed advies, mensen. (Klik!)
  6. Steven Wright – Keep on truckin’ (dialogue). (Klik!)
  7. The Animals – I believe to my soul. Ik geloof in mijn ziel dat je nergens betere orgeltjes vindt dan bij the Animals. (Klik!)
  8. Nick Cave & the Bad SeedsDeanna (Acoustic version). Deze versie zou niet misstaan in een zondagse vroegmis. Op voorwaarde dat de pastoor een beetje hardhorig is. (Klik!)
  9. Mavis StaplesDown in Mississippi. Als ik in een wrede bui ben, sluit ik mezelf op in een klaslokaal met een meisje dat slist en dwing ik haar eindeloos lang "Mississippi" te zeggen. (Klik!)
  10. John Hammond JrBig black Mariah. Een stiekeme ode aan Mariah Carey. Zie ook: het artwork. (Klik!)
  11. Mink DeVilleCadillac walk. (Klik!)
  12. William S. BurroughsNo more Stalins, no more Hitlers. Denk ervan wat ge wilt maar zonder Stalins en Hitlers was de twintigste eeuw gewoon tien suffe decennia na mekaar geweest.
  13. Vanthilt & Cominotto – Ave rheuma!  Ge kunt niet snel genoeg beginnen uw ouderdomsziektes te groeten.
  14. Von Südenfed – Fledermaus can’t get it. De cursus Duitsland voor dummies wordt vandaag gegeven door Mark E. Smith. (Klik!)
  15. MauroDynamite. Soms is een welgemikte flard Mauro genoeg om de meisjes te plezieren.
  16. Liesa Van der AaRid of me. Straffe madam Liesa covert Straffe madam PJ. Niet tegen Germaine Greer zeggen dat ik de formulering "straffe madam" heb gebruikt
  17. Mickey green - Outro.

maandag 3 december 2012

Geschiedenis voor geschiedkundigen

Zever tot in het oneindige, daar wordt ge toch misselijk van? Gelukkig is popmuziek een medicijn waarvoor je geen voorschrift van de dokter nodig hebt en waarvan je geen overdosis kan nemen. Vandaar misschien dat ik bij wijze van cadeau een cd'tje volpropte met popmuziek toen Jerry Hormone twee maanden geleden verjaarde.

Jerry Hormone - geweldige naam toch? - is een toffe Nederlander. Hij (punk)rockt(e) bij bands als the Apers, the Windowsill en Anne Frank Zappa. Hij schrijft kinderboeken die ik gaarne voorlees aan mijn zus. Omdat Jerry over meer dan vierentwintig uren per dag beschikt, cohoofdredacteurt hij ook nog het geïllustreerd literair tijdschrift Strak, bakermat van de Nieuwe Nieuwe Zakelijkheid.

Ik doopte het cd'tje heavy metalmoeheid en lachte in mijn vuistje om zoveel cleverheid. Voor het artwork deed ik een beroep op mijn aloude partner in crime GW. Volledig beluisteren kan uiteraard op 8tracks.






  1. Roni Size & Reprazent – Intro. (Klik!)
  2. MonzaAls spraaktechniek faalt / swing machinery.
  3. Wax TailorBetween fellows. Olijke Fransoos maakt triphop die nog niet al te ver is afgedreven van hiphop. De man komt donderdag naar de AB. Ik ben zo braaf geweest dat ik samen met Sint en Piet mag gaan kijken. Het is voorlopig onduidelijk of ik de trein moet nemen dan wel achterop het paard mag. (Klik!)
  4. Kamagurka & Herr Seele – De hygiënische gigolo. Kama en Seele nemen positie in tegen seksueel overdraagbare ziektes. (Klik!)
  5. Franco Saint De BakkerLouie Louie. Enkel in de intro blijven deze geschifte jazzo's trouw aan de garagerock classic. Daarna stoeien ze er mee in het rond alsof de speeltijd nooit zal eindigen.
  6. LalaloverAnnouncement.
  7. Ronnie Self – Bop a lena. Ronnie is lid van de Rockabilly Hall Of Fame en opeens weet ik wat ik wil aanvangen met mijn leven. (Klik!)
  8. The Cool Jerks – Cool jerk stomp.
  9. Fence – Mary Lou. (Klik!)
  10. Marvelas Something Little craver. (Klik!)
  11. Madensuyu No why no now. Nu GW in Istanbul woont, zijn dit gemakkelijk mijn favo Gentenaars.
  12. Mitsoobishy JacsonTake the cameras out of my room.
  13. Liesa Van der AaMy love. (Klik!)
  14. Elastic No-No BandRun DMC. Een heerlijk eerbetoon. (Klik!)
  15. John Lee Hooker – Mustang Sally and GTO. (Klik!)
  16. Mick Farren – Trouble coming every day. De hofnar van de popmuziek covert een nummer waarin Frank Zappa Bob Dylan parodiëert. U kan nog volgen?
  17. Jimmy Cliff – Guns of Brixton. Een oude reggaester molesteert een iets minder oud punknummer. (Klik!)
  18. DJ ShadowSix days (Soulwax remix). Wij mogen getuige zijn hoe Shadow en de B-52's van jetje geven op hun huwelijksnacht. (Klik!)
  19. deadmanorchestraDe wereld lijkt zo groot. Uit de soundtrack bij de graphic novel Over naar jou van Philip Paquet en Adriaan Van Aken.
  20. John Oswald - Power. De geboorte van de mashup: een passionele preek van een dominee gekoppeld aan messcherpe heavy metalriffs. (Klik!)