maandag 24 juni 2013

Postmodernisme met een menselijk gezicht

Heden op Radio Simonis: shut up and eat your ballads. Zestien deuntjes waar ik van hoopte dat the mighty San F. Yezerskiy ze leuk zou vinden de laatste keer dat hij jarig was. De titel heb ik geleend van Tom Waits, het was de werktitel voor de tweede cd van zijn Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards-retrospectieve. Voor het artwork heb ik mijn wederhelft, doctoranda Van Pee, ingeschakeld.


Volledig beluisteren kan uiteraard op 8tracks.


  1. The Beach BoysMurray the k promo 4.
  2. Joey Dee & the Starliters – Peppermint twist. Kom lief, we gaan dansen. (Klik!)
  3. The ShovelsThe whole wide world. Een Limburgse naschok van dat hele swinging London-gedoe.
  4. Ray CharlesYou are my sunshine. Een oud en afgezaagd lied maar brother Ray weet er toch iets mee aan te vangen. (Klik!)
  5. Xiu Xiu – Hello from eau claire. Doorgaans is Xiu Xiu mij net dat tikje te experimenteel maar hier werkt het wel. (Klik!)
  6. Dump – Raspberry beret. De bassist van Yo La Tengo covert in zijn vrije tijd al eens graag een liedje van Prince. Hier laat hij Raspberry beret klinken alsof het op White light/White heat staat. (Klik!)
  7. Movie Star Junkies – Dead love rag. Italiaanse punkblues dixit Wikipedia, toffe rocksong dixit ikke. Beetje spaghettiwesternachtig. (Klik!)
  8. GisliCan you make me right?
  9. Braakland/ZheBildingThirtysomething (Still feeling young).
  10. Erik Van Neygen – Hotel Stil Verdriet. Muziek: Elvis Costello, tekst: Marc Didden.
  11. De KiftBeguine. "Mijn lief verliet mij vannacht." Te klasseren onder de H van hartverscheurend. (Klik!)
  12. Raymond van het GroenewoudDe lotgevallen van Engelbert Humperdinck. De titel is beter dan het lied maar dat deert niet.
  13. Kazzen – Melopee. Een op muziek gezet gedicht van Paul Van Ostaijen. Omdat ik San graag pest met combinaties van Paul Van Ostaijen en muziek.
  14. Ken Nordine – My baby. Schitterende jazzy spoken word. (Klik!)
  15. Bill Frisell – I heard it through the grapevine. Een best te pruimen Motowncover. (Klik!)
  16. Van HalenDancing in the street. Een retegave Motowncover. (Klik!)

maandag 17 juni 2013

Flora & sauna

Er is sinds kort een supermarkt in het dorp van mijn jeugd. De moderniteit maakt alles kapot en niets blijft nog hetzelfde. Neem nu mijn zuster: pas nog lag ze als een pasgeboren klodder leven in mijn armen, tegenwoordig is ze zes jaar and counting.

De hoogste tijd om mij een beetje met haar opvoeding te bemoeien, nee? Voor kerstmis heeft ze een schaakspel gekregen, voor haar verjaardag een mixtape. Een bescheiden selectie uit toegankelijke doch goede popmuziek.

Ik weet niet of mijn zuster er meer dan één keer naar geluisterd heeft. Ik weet zelfs niet of ze de eerste luisterbeurt heeft uitgezeten. Haar aandachtsspanne is nog niet je dat. Ik versla haar bijvoorbeeld ook moeiteloos met schaken.

Om evidente redenen heb ik het schijfje zusterpop gedoopt. Voor het artwork heb ik mejuffrouw Schuttertje ingeschakeld en ze heeft dat schitterend gedaan. Voor de songselectie heb ik overleg gepleegd met de heren Sander en Gijs.


Volledig beluisteren kan u naar goede gewoonte op 8tracks.
  1. The Beach BoysI get around. Dit heb ik vroeger leren kennen op zaterdagochtend in Alles Kits op Nederland 1. (Of was het 2 of 3?) (Klik!)
  2. Martha & the Vandellas – Dancing in the streets. Vrijdag begint de zomer en dan zal het tijd wezen om op straat te dansen. (Klik!)
  3. The CrystalsDa doo ron ron. Dit kent u vast nog van die keer dat de actrices van F.C. De Kampioenen De Droomfabriek gatecrashten. (Klik!)
  4. Millie Small – My boy lollipop. (Klik!)
  5. Lily AllenLDN. (Klik!)
  6. The Coral – Dreaming of you. Toen dit lied verscheen, was het zesde middelbaar meteen een stuk vrolijker. (Klik!)
  7. Evil SuperstarsIt’s a sad sad planet. Het leven en de werken van Mauro Pawlowski zijn verplichte leerstof op alle lagere scholen van Limburg. Kleine Zus gaat volgend jaar naar de lagere school. Op deze manier heeft ze een voorsprong. (Klik!)
  8. Raymond van het GroenewoudIntimiteit. Ik vermoedde dat de frase "Oh ja, oh ja, oh ja, oh ja, oh ja / Chocola, chocola, chocola" wel potten zou breken bij de jeugd van tegenwoordig. (Klik!)
  9. Spinvis Ik wil alleen maar zwemmen. Een verlangen dat Kleine Zus niet vreemd is. (Klik!)
  10. Nina Simone – My baby just cares for me. Dit was een suggestie van San F. Yezerskiy. Waar ik vandaan kom, zegt ge geen nee tegen suggesties van San F. Yezerskiy. (Klik!)
  11. The Glenn Miller OrchestraIn the mood. (Klik!)
  12. The Beatles – Revolution 9. Dit was een suggestie van Charles Manson. Ik heb van Sharon Tate en Dennis Wilson geleerd dat ge beter geen nee zegt tegen suggesties van Charles Manson. (Klik!)

maandag 10 juni 2013

Chester's burst over the tampons

Goedemiddag,

Het is enige tijd geleden dat ik nog eens wat woorden aan een mixtape heb vuilgemaakt. Ik ben nochtans genoeg modder, leem en andere kleverige substanties tegengekomen de afgelopen maanden. 

Het schijfje van vandaag heb ik tokyo motel gedoopt. Dat was voor ik erachter kwam dat je Tokio niet met een ypsilon schrijft. Verder is het natuurlijk een uiterst knullige woordspeling op het Duitse prefabpopgroepje Tokio Hotel. 

Ik heb tokyo motel samengesteld als cadeau voor een rondje secret santa afgelopen december. Dat verklaart enerzijds waarom enkele liedjes duidelijk het thema "feestdagen" torsen. (Gelijk een wijze vrouw ooit zei: "Ik houd van feestdagen, dan valt er wat te vieren.") Dat verklaart anderzijds ook waarom de consistentie afwezig is op tokyo motel en waarom enkele nummers grotendeels teringherrie zijn. Ik kijk naar u, Wim F. Dehaen.

Het secret santatoeval deed de mixtape bij Freddie belanden. Als sluit ik niet geheel uit dat de man in kwestie Freddy heet. Ik heb hem gevraagd mij na het beluisteren van enige feedback te voorzien. Hij heeft tot op heden niet van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Freddie/y drinkt graag fruitsap en beweert schrijver te zijn.


Volledig beluisteren kan naar goede gewoonte op 8tracks.



  1. Gotan Project – Intro. Drie. Twee. Een. Start.
  2. John ZornChristmas time is here. (Klik!)
  3. Tom PintensWinter maakt ons vrolijk. Natuurlijk, toen die winter eind mei nog altijd bezig was, geraakten we die vrolijkheid ook beu. (Zie mij eens de populist uithangen.) (Klik!)
  4. Tom Waits New year’s eve. Oom Tom kondigt zijn kater van één januari netjes op voorhand aan en steekt er bij wijze van verontschuldiging een flard Auld lang syne in. (Klik!)
  5. Braakland/ZheBildingAls ik aan haar denk (denk ik aan liefde). Ik dacht: ik prop er een stukje luisterspel bij, dat gaan we mensen leuk vinden
  6. The SonicsHave love will travel. Een streepje fokswilde garagerock uit de jaren zestig. Fokswild is hoe ik mijn garagerock uit de jaren zestig graag heb. (Klik!)
  7. Ty Segall – California commercial. Laat u niet op het verkeerde been zetten door de titel: het is geen commercial. Ik durf al wel eens een radiospotje op een mixtape te mikken maar dat is hier niet het geval. (Klik!)
  8. Rocket From The Crypt – Too many balls. Een probleem dat we allemaal kennen, niet waar? Niet waar?
  9. Earl ZingerSpeaker stack sound.
  10. SpinvisUFO’s gaspedaal. Een per ongelukse drumsolo. (Klik!)
  11. Six HandsBypass. (Klik!)
  12. Paul & Linda McCartney – Ram on. (Klik!)
  13. Soulsavers – Revival. Een indrukwekkende BMW van een lied met meneer Mark Lanegan achter het stuur. (Klik!)
  14. JFJ – Suckerpunch coffee. Charmante popmuziek uit Lommel. (Klik!)
  15. David BowieBeauty and the beast. Op het moment dat ik deze mixtape maakte, was er van Davids comeback nog geen sprake. Ik zeg niet dat ik een visionair ben maar ik heb wel hele goede ogen. (Klik!)
  16. Nicolas JaarSpecters of the future. Op dat moment was gans 2013 nog toekomst. (Klik!)
  17. Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Life in L.A. Een synthesizerdeun die op het gemak de grenzen tussen liedje en drone verkent. (Klik!)
  18. Geert Simonis Blues ExplosionSoundbyte.
  19. Wim F. Dehaen - Test sqr220 10 242 11. Een exclusieve track van een experimenteel nevenproject van de sympathieke Leuvense geluidskunstenaar Franck Condon. Nu ja, hij woont tegenwoordig niet meer in Leuven maar u begrijpt vast wel wat ik bedoel.
  20. Einstürzende Neubauten - Epilog. Iets om tot rust te komen na die mistbank van Wim F. Dehaen.