maandag 27 december 2010

La femme nikita chroestjov

Kerstmis meegevallen? Snakt u naar een beetje afleiding? Enige geleuter over popmuziek misschien? Dan bent u als een koning of drie aan het goede adres gekomen. Zet u.

Toon speelt bas in het errug leuke mathrockgroepje Six Hands. Vroeger kende ik hem enkel als een maat van mijn broer. Tegenwoordig ken ik hem iets beter. Ik heb er zelfs al les mee gehad, Leefstijlen en consumptiepatronen. Goed gelachen toen. Beetje gehuild toen.

De man was jarig voor de drieëntwintigste keer en ik fixte hem een cd'tje: Bicky burger blues. Eigenlijk is dat het hele verhaal. U neemt het mij vast niet kwalijk dat ik er desalniettemin nog enige woorden aan bevlek.

  1. dEUS - Zea intro replica. Een goed begin is het halve werk.
  2. Cornelius - Bug (electric last minute). Een dubbel begin is het hele werk. (Klik!)
  3. Duane Eddy - Because they're young. U ook bekend als deuntje van De Préhistorie. Wat ik van De Préhistorie vind, kan u hier lezen. (Klik!)
  4. Clarence Carter - Making love (at the dark end of the street). Mits het zomer is, lijkt mij dat een prima plekje om de oudste beweging der wereld te maken. (Klik!)
  5. Banbarra - Shack up. Een heel obscuur liedje. De karige details kan u hier nalezen. (Klik!)
  6. Mason Williams - Classical gass. Het liedje dat Lisa speelt in de aflevering van The Simpsons waarin de werknemers van de kerncentrale staken omdat Monty Burns hun dental plan wil afpakken. Hoe zou u dental plan vertalen? (Klik!)
  7. Sonic Youth - The Simpsons theme. (Klik!)
  8. Dead Man Ray - Skuf.
  9. zZz - Hammerhead. Wees gerust: dit is in de verste verte geen cover van A Brand. (Klik! Eigenlijk moet u alleen al voor het t-shirt van de drummer naar het filmpje kijken.)
  10. Daft Punk - Teachers. Als Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo geen goesting hebben om een tekst te schrijven, dan sommen ze gewoon hun invloeden op. Ik sluit niet uit dat ik op een goede dag exact hetzelfde doe. (Klik!)
  11. Satanique Samba Trio - Comendo faça. Het is Brazilië, Jim, maar niet gelijk wij dat kennen.
  12. Jan De Wilde & Prima La Musica - De verdwenen karavaan. De karavaan is echt gans weg. Een van de drie liedjes van de überobscure Lieven Tavernier die de over het paard getilde Jan De Wilde een blinkend tweede leven gaf.
  13. Bob Dylan - Blood in my eyes. Knap lastig bij het kijken, kan ik mij zo inbeelden. (Klik!)
  14. Billy Bob Thornton - Angelina. Billy Bob vertelt hoe hij Angelina Jolie heeft leren kennen. Dat was voor ze met Brad Pitt twee koffers tegelijk in dook. (Klik!)
  15. Mike Watt - Big train. Het verhaal gaat als volgt: de beste bassist van de jaren tachtig nodigt het hele Amerikaanse indiepantheon uit om aan zijn eerste soloplaat mee te werken en de helft ervan zegt ja. (Klik! Het geluid van het filmpje is beter dan het beeld, beloofd.)
  16. Guided By Voices - Non-absorbing. De man heeft het duidelijk niet over Veto. Onze producten absorberen gemaan. (Klik!)
  17. Rudy Trouvé Sextet - I wanna be yr beach. Nonkel Rudy geeft 2 many dj's het nakijken als hij the Stooges en New Order met echte instrumenten aan elkaar mashupt.
  18. Thou - I won't go to Nashville. Er is dan ook fuck all te zien in Nashville. Al schijnt Jack White er tegenwoordig wel te wonen. Zou het niet leuk zijn als Thou een plaatje zou opnemen met Jack White? Bestaat Thou eigenlijk nog?
  19. Noordkaap - Stil verdriet. Uit de tijd dat Noordkaap een halve een hele hardrockgroep was.
  20. The Birthday Party - Funhouse (live). De ene bende wildemannen covert de andere. (Klik!)
Tot volgend jaar?

maandag 20 december 2010

Dan mag thomas terug naar binnen komen met jonathan

Omdat ik moeilijk heelder dagen naar A fairtale of New York kan luisteren in deze smerige kerstsfeer, smijt ik er de komende paar weken enige afleveringen van mixtape madness tegen aan. Graag gedaan.

We beginnen bij Doe de koevoet, een schijfje voor Jochem. Jochem is fotograaf en heeft in die hoedanigheid menige tekst van mij - in Veto- of andere context - van kiekjes voorzien. Jochem is ook muzikant maar met die kant van zijn persoonlijkheid ben ik weinig vertrouwd.


  1. Jerboa - Ignition. Je draait de sleutel om. De motor warmt op. Het beestje schiet in gang. In achteruit de oprit af. Langzame passen in eerste. Verder naar tweede. Alors on dance.
  2. Uberdope featuring Mellow P - Beestig. (Klik! Gewoon daar nog ergens doorklikken.)
  3. Skeemz - Sleepin' around.
  4. Clipse - Keys open doors. (Klik!)
  5. Blakroc featuring Billy Danze, Jim Jones & Nicole Wray - What you do to me. Hiphop en blues treden in het huwelijk. En ze leefden nog lang en gelukkig. Ongelogen. (Klik!)
  6. Council Cargle - Detroit 9000.
  7. Die Anarchistische Abendunterhaltung - Suds & soda. Heerlijk covertje.
  8. Daan - Death of a housewife (allegretto in c minor). Voor hij op zijn laatste plaat met cello's en andere rommel aan de slag ging, hield Daantje ook al van een strijkertje op zijn tijd. (Klik!)
  9. Goon Moon - Feel like this. De producer van Kyuss en de bassist van Marilyn Manson: een match die gemaakt, gespeeld, opgenomen en uitgezonden is in de hemel. (Klik!)
  10. The Killbots - Fever. Geen cover van Peggy Lee.
  11. Monza - Zijn naam veel te luid. Uit de tijd dat bombast de middelnaam was van Stijntje Meuris.
  12. Lightning Bolt - Bizarro zarro land. (Klik!)
  13. A Place To Bury Strangers - Keep slipping away. (Klik!)
  14. Tom Lanoye - La condition humaine. Een smerig gedichie.
  15. The Seekers - Georgy girl. Perfecte pop van toen. (Klik!)
  16. The Shovels - Business man. Perfecte pop als van toen. (Klik!)
  17. Split screens - Know what I want. (Klik!)
  18. The Raveonettes - Beat city. Een smerige stad, een prachtige vuilnisbelt. (Klik!)
  19. Loop - Cinnamon girl. Een leuke Neil Young-cover. (Klik!)
  20. Julie Doiron - Consolation prize. (Klik!)
  21. Jody Reynolds - Endless sleep. (Klik!)
  22. Benny Neyman - Ik weet niet hoe. (Klik!)
  23. The Stooges - Free and freaky. Een uitschieter van de lauwe reünieplaat The weirdness. Hoe hij Dalai Lama op Alabama laat rijmen: alleen al daarvoor verdient Iggy Pop twee Nobelprijzen. (Klik!)
  24. Flipper - Sex bomb. Een gemene bom, een langgerekt stuk vernietiging. (Klik!)
Afspraak hier, volgende maandag?