maandag 27 februari 2012

Roofrust

Maandag 16 januari jongstleden heb ik eindelijk een thesis (masterproef/verhandeling/whatever) afgegeven. Twee dagen eerder stond er in de loop van de namiddag opeens een besluit op mijn blad. Wat daarna kwam was het pimpen van lay-out en taalfouten, detailwerk maar belangrijk detailwerk.

Met het oog op het opvullen van de gigantische tiet vrije tijd die op mij wachtte, vroeg ik mijn Twitternetwerk reeds die zaterdag wie er behoefte had aan een mixtape. Drie kindjes staken hun handje omhoog: @RSchraeyen ("Yes sir!"), @RobbeVP ("Als het met goeie muziek is") en @EvelienC ("Ik wil dat wel, ja."). Daarmee kon ik aan de slag.

Ik besloot enkele structurele overeenkomsten in de drie mixtapes te steken.
  • Voor de titels combineerde ik driemaal een random woord te kiezen uit elk van de drie delen van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Kenners noemen deze methode het Grateful Dead-principe. Kenners noemen deze methode ook wel hopeloos achterhaald.
  • Als intro selecteerde ik drie babbeltjes van Tom Waits afkomstig uit zijn toppie live-in-de-studio-plaat Nighthawks at the diner.
  • Voor de afsluiter groef ik uit de Live In Europe 1967: The Bootleg Series Vol. 1-box van het Miles Davis Quintet, die ik van mijn Daddy had gekregen voor Kerstmis, drie verschillende versies van 'Round midnight van Thelonius Monk op.

Heden is de tijd gekomen om wat dieper in te gaan op de cd'tjes. We beginnen bij het schijfje voor @RSchraeyen getiteld excuus overblijver verdwijntruc. Meneer Schraeyen achteraf: "kende er zo goed als niets van, maar aangenaam om te luisteren." Volledig beluisteren kan hiero. Het artwork is ontworpen door Billy Dehaen.

  1. Tom Waits - Intro. (Klik!)
  2. Brian Eno - I'll come running. Meneer Eno's boek A year with swollen appendices heb ik met veel plezier gelezen afgelopen zomer. Verder ben ik vooralsnog weinig vertrouwd met zijn oeuvre.  (Klik!)
  3. Boerenzonen Op Speed - Vliegtuig. Vaderlandse punkers die anno 1996 met triphop knoeiden om op de radio te komen en daar nog in slaagden ook. (Klik!)
  4. Cordyceps - Exclusion of subversive thoughts. Fijne diy-electronica uit Hechtel.
  5. DJ Sandstorm - Cantaloop carwash. Een simpele doch aanstekelijke mashup. (Klik!)
  6. Patti Smith Group - Babelogue. Een genadeloos stukje spoken word dat doorgaans een intro is op de splinterbom Rock n roll nigger maar gerust op zijn eentje kan staan. (Klik!)
  7. The Dictators - California sun. Een wat vergeten protopunkgroepje. The Ramones voegden California sun aan hun setlist toe omdat the Dictators het ook coverden. (Klik!)
  8. Dick Black - Mechelen. De laatste keer dat Dick Black in Leuven speelde, ben ik niet gegaan omdat het stortregende. Ik heb er nog altijd spijt van.
  9. Little Trouble Kids - This is high art. Niet geloven.
  10. Shellac - Prayer to God. Steve Albini vraagt hulp en bijstand aan de Grote Manitou bij het uitvoeren van zijn wraakplannen. (Klik!)
  11. Chuck D & Henry Rollins - Rise above. Henry Rollins covert zichzelf voor de goede zaak. (Klik!)
  12. White Hassle - Vodka talking. Heerlijke flard Sprechgesang. (Klik!)
  13. Scroobius Pip - Death of the journalist. Journalistiek is niet dood, het ruikt alleen maar een beetje vreemd. (Klik!)
  14. The Trip movie promo spot. Een audiotrailer voor een heerlijke b-film van de legendarische regisseur Roger Corman. 's Mans memoires How I made a hundred movies in Hollywood and never lost a dime raad ik u blindelings aan.
  15. The Isley Brothers - Testify pts 1 & 2. Funky shit. Op gitaar herkent u misschien de jonge Jimi Hendrix. (Klik!)
  16. Elvis Costello & Allen Toussaint - Tears, tears and more tears. Meer funky shit. (Klik!)
  17. Zita Swoon - Stamina. Nog meer funky shit.
  18. Miles Davis Quintet - 'Round midnight (live). Die vaste afsluiter waar ik het zonet over had. Opgenomen in het pretpark Tivoli in Kopenhagen.
Wordt vervolgd.