maandag 25 juli 2011

Ik kan je niet horen, ik heb drugs in mijn oor

Dames,
Heren ook,

Op deze grijze maandagochtend richt ik mijn woorden tot u vanuit een Limburgse uithoek. Ik doe die moeite omdat het woorden zijn van enig belang, lettergroepen met een hoog soortelijk gewicht. Ik wil u vertellen over een cd'tje dat ik gebakken heb als versnapering voor een jarig meisje.

Dat meisje luistert naar de naam Eline. Als ze goesting heeft om te luisteren ten minste want koppigheid is haar niet vreemd. Afgelopen academiejaar was ze redactrice Sociaal van het veelgelezen onafhankelijke studentenblad Veto. Komend academiejaar verkast ze naar het heidense Gent. De richting die haar verhaal neemt, zint mij niet.

Het cd'tje torst de ronduit silly titel Go nuts with the donuts. Mijn verontschuldigingen daarvoor. Volledig luisteren kan hiero.


  1. De La Soul - Transmitting live from Mars. Vanavond eten we een stukje worst! (Klik!)
  2. The Shangri-Las - The dum dum ditty. Dit liedje heb ik van Sander gestolen. Sorry, Sander. (Klik!)
  3. Smokey Robinson & the Miracles - Going to a go-go. Na ons stukje worst gaan we dansen! (Klik!)
  4. Charles et les Lulus - It's all over now. Arno en Roland blazen een oud deuntje nieuw leven in. (Klik!)
  5. Carole King - It's too late. Voor dit lied kreeg Carole in het wonderjaar 1972 de Grammy voor beste plaat. (Klik!)
  6. Billy Bob Thornton - Baby can I hold you. Billy Bob doet Tracy Chapman. Het kan nog altijd erger: Boyzone heeft dit ook ooit gecoverd.
  7. The Secret Sisters - Tennessee me. Als ik naar analogie een gedicht wil schrijven, wordt dat dan Limburg ik of Limburg mij? (Klik!)
  8. Eddie Cochran - Radio jingle.
  9. 't Hof van Commerce vs Massis vs Mauro - Casino royale. Vermoeden I: die Massis is niet John Massis. Vermoeden II: het lied heeft niets te maken met de gelijknamige Bondfilm. (Klik!)
  10. The Justified Ancinets of Mu - All you need is love. 't Is geen cover en 't is geen remix maar 't is wel lekker waanzinnig. (Klik!)
  11. Two Russian Cowboys - Gegingegeugengi. Geen paniek, ik versta daar ook de kloten van. (Klik!)
  12. Slade - Skweeze me, pleeze me. Mijn obsessie voor Slade is geheel de schuld van Jan Demol. Ga hem maar geselen. (Klik!)
  13. Richard Ashcorft - Why not nothing. Een ode aan het nihilisme, het minimalisme en nog een stuk of wat ismen. (Klik!)
  14. Raymond van het Groenewoud - Ik wil je. Heel erg straf hoe Raymond Costello's afgezaagdste nieuw leven inblaast. (Klik!)
  15. Paul Anka - It's my life. Van de Rock swings-plaat, die u eigenlijk eens volledig zou moeten luisteren. (Klik!)
  16. Vive La Fête - Dam di dam. Hoe geforceerd het rijmschema ook is, Els Pynoo geraakt er gladjes mee weg. (Klik!)
  17. Neneh Cherry - Manchild. Uiteindelijk zijn alle mannen kleine kinderen. (Klik!)

maandag 18 juli 2011

Tussen gejakker en gejubel

Hoe bekender gastblogger, meisjesgod en levenskunstenaar San F. Yezerskiy wordt op internet en daarbuiten, hoe meer ik me een profiteur voel als ik rondhang in zijn aura. Eind april dwong het karma mij iets terug te doen, een mixtapeje in elkaar vijzen voor 's mans verjaardag bijvoorbeeld.

Op zes januari twitterde San: "Ik droomde dat ik met @geertsimonis allemaal leuke liedjes aan het luisteren was, voornamelijk Heat Wave en andere motownklassiekers. Toen sprong de wekkerradio op en begon Rik Torfs te praten over de CD&V. Waarom zou een mens ooit nog opstaan?" Voor de mixtape ben ik diep gaan graven in de obscure kelders van Motown en zijn verwanten. Het schijfje ontving de titel Stormin' Norman Bates - voor het lachen - en de subtitel The boys are back in Motown - voor de duidelijkheid. San wist achteraf te zeggen dat hij een lied of vijf reeds kende. Geen slechte score, man!

De mixtape volledig beluisteren kan hiero.


  1. Erykah Badu - World keeps turnin' (intro). Het begin van Erykahs Worldwide Underground uit 2003. Het Motown van 2003 is natuurlijk niet het klassieke Motown maar ik had een intro nodig en dan is een mens zo kritisch niet. (Klik!)
  2. Marv Johnson - Come to me. De allereerste single! Toen heette Motown nog gewoon Tamla. (Klik!)
  3. Little Stevie Wonder - I call it pretty music but the old people call it the blues (pt 1). Ooit was Stevie Wonder een neuspeuterende twaalfjarige gelijk wij allemaal maar hij deed het achter de microfoons van de Motownstudio's. (Klik!)
  4. Bobby "Boris" Picket - Monster mash. Geen vragen stellen, gewoon dansen. (Klik! Tussen het dansen door wel even naar het übercoole stop motion Legoclipje kijken.)
  5. Captain Zap & the Motortown Cut-Ups - The luney landing. Een heerlijk silly knip- en plakdeuntje over Neil Amstrongs uitstapje naar de maan.
  6. Earl Washington All Stars - Opus no 3. Vanop het obscure sublabel Workshop Jazz Motown. Het deuntje wiebelt op een slappe koord tussen jazz en Edvard Grieg en dat kon allemaal zo maar.
  7. Ray Oddis - Happy ghoul tide. Een enorm vreemde kerstvertelling featuring papa vampier en zoontje vampier.
  8. R. Dean Taylor - There's a ghost in my house. Nog gecoverd door the Fall maar of dat nu relevante info is? (Klik!)
  9. The Messengers - That's the way a woman is. Soms is het spijtig dat ge niet op de boodschapper moogt schieten. (Klik!)
  10. Gladys Knight & the Pips - Coca Cola commercial. Ik vermoed dat Motown geen reclamespotjes op plaat uitbracht maar Gladys en de haren waren natuurlijk een der bekendste acts van het label. (Klik!)
  11. Debbie Dean - Don't let him shop around. Een antwoordlied aan het adres van Shop around van the Miracles. Zelden was de women liberation movement zo dansbaar. (Klik!)
  12. Diana Ross & the Supremes & the Temptations - The weight. De eerste Motownsingle in stereo. En toch keihard zuigen! Zo slecht dat het weer goed wordt! (Klik!)
  13. Edwin Starr - Stop the war now. 's Mans hit War had de oren van Dick Nixon net niet bereikt. Vandaar dit extra pleidooi om te nokken met Vietnam. (Klik!)
  14. Pigmeat Markham - Here comes the judge. Oké, kleine fout gemaakt. Dit lied is uitgekomen op Chess, niet op Motown. Ik heb het verward met een ander lied met dezelfde titel gezongen door ene Shorty Long. My bad. Ooit zal ik het goed maken, San. (Klik!)
  15. Chris Clark - Whisper you love me boy. Voor u homoseksuele ondertonen wilt opgraven: deze Chris is een mevrouw. Opzienbarender: een blanke mevrouw! Dat ik dit liedje op een cd voor San zette, bezit uiteraard plenty homoseksuele ondertonen. (Klik!)
  16. The Underdogs - Love's gone bad. Garagerock op Motown, veel gekker hoeft het toch niet te worden.
  17. The Originals - The bells. Een productie van Marvin Gaye, een experimentje met de richting die hij op What's going on uit wilde. Ik vind What's going on een draak van een plaat maar zeg het niet voort.(Klik!)
  18. Stevie Wonder - Blowin' in the wind. Een Bob Dylancover die ik liever zo snel mogelijk vergeet. (Klik!)
  19. Liz Lands - May what he lived for live. Een intrieste ode aan de net neergekogelde John Fitzgerald Kennedy. Uitzonderlijk gepend door grote baas Berry Gordy hemzelf. Soms doen San en ik alsof hij Kennedy is en ik Nixon maar daar moet ge verder niets achter zoeken.
  20. The Temptations - Message from a black man. Als Motown militant wordt. (Klik!)
  21. Erykah Badu - World keeps turnin' (outro). En bij deze is de cirkel rond.

maandag 11 juli 2011

't Is kortingsdag bij de mongolenbond

Heden in mixtape madness: een kleine ode aan Linde. Afgelopen jaar was ze mijn cultuurredactrice, komend jaar zal ze mijn baas zijn. 't Kan verkeren maar dat is allemaal niet erg. Voor haar verjaardag in april kreeg Linde van mij een cd'tje en meer moet ge daar echt niet achter zoeken.

Het schijfje heet The Boston ice tea party, volledig beluisteren kan hier. De meneer op de hoes is Dillinger, een reggaemeneer.

  1. D12 – Another public service announcement. (Klik!)
  2. Bad BrainsJoshua’s song. Joshua lijkt me een man van weinig woorden. (Klik!)
  3. Faith No MoreIntroduce yourself. Ik ben Geert Simonis. Ik ben een geletterd mens, een gewaardeerd popkenner, Minister van Staat en de vader des vaderlands. En gij? (Klik!)
  4. Eva De RoovereGelukkige verjaardag. Een door en door functioneel lied.
  5. MeurisRamsj. Ge kent mij, een mixtape is niet compleet zonder een streepje Stijn.
  6. Madness – Un passo avanti. Een Italiaanse versie van One step beyond. Minstens even leuk als de Engelse versie maar veel zonniger. (Klik!)
  7. Shirley EllisThe clapping song. En als we dan toch aan het dansen zijn. (Klik!)
  8. SladeGet down and get with it. (Klik!)
  9. PasmansThere’s a tavern in the town. Vrij vertaald: en we gaan nog niet naar huis!
  10. Beat HappeningCrashing through. Ah ja, dan komen er nu drie liedjes over auto's. (Klik!)
  11. Vince Taylor – Crand new Cadillac. Nog gecoverd door the Clash op London calling. (Klik!)
  12. Volt – Cars can be cruel. De jonge Daan belijdt zijn haat-liefderelatie met de automobiel. Zie ook: Geen Franse wagens meer van Supermarx. Als u toevallig Geen Franse wagens meer op cd/mp3/whatever heeft liggen: contacteer mij eens? Dank.
  13. Huey Lewis & the News – Hip to be square. Een tijdlang heb ik effectief gedacht dat het zo was. Edoch helaas. (Klik!)
  14. Trash Kit – Bugsy. Het domste dat een mens kan doen is Ben Siegel aanspreken met Bugsy. Dat diezelfde Ben Siegel stiekem Benjamin Siegelbaum heette, is een weetje dat u er gratis bijkrijgt. (Klik!)
  15. Huggy Bear – Shaved pussy poetry. Kon ik mijn poesje maar scheren, mijn poëzie zou nogal verbeteren! (Klik!)
  16. WireDifferent to me. Een punkspurtje. (Klik!)
  17. Splodgenessabounds – Two pints of lager & a packet of crisps please. En pak zelf ook iets. (Klik!)
  18. Dick BlackMicrowaves & a lotta love. Voor elke vrouw die deelneemt aan een slettenmars is er een man die thuis zit zonder warm eten. Maar dat lees je nooit in de opiniepagina's. (Klik!)
  19. The Shadows – Don’t cry for me Argentina. Ons Linde vertrekt binnenkort keihard naar de Argentinië maar dat is natuurlijk toeval. (Klik!)
  20. L’Ouvreuse – La porte du cabaret conduit à l’hôpital. De laatste drie liederen zijn zo obscuur dat YouTube ze niet kent!
  21. Friends of Dean Martinez – Hidden out of sight.
  22. Ry Cooder – I knew these people. Paris, Texas van Wim Wenders heeft een bloedmooie soundtrack maar de film heb ik nooit uitgekeken. Azo traag, jongens.

maandag 4 juli 2011

The decentralization of information

Goedemorgen en welkom bij mixtape madness op maandag. Ons slachtoffer van vandaag heet Els. Ze is een Joodse intellectuele en zal mij een augustus eerstvolgend opvolgen als redactiesecretaris van het veelgelezen onafhankelijke Leuvensen studentenweekblad Veto. Voor haar verjaardag, halfverwege april, kreeg ze van mij een cd'tje met de olijke titel Bigger than Cliff Richard. Ge weet: ik speel met taal gelijk met woorden.

De mixtape volledig beluisteren kan hiero.














  1. EminemPublic service announcement 2000. Toen Slim Shady nog de koning van de wereld was. (Klik!)
  2. The Timelords – Doctorin’ the tardis. Geschifte samplepop die u gegarandeerd opvrolijkt, een mash-up van toen de broertjes Dewaele nog puistenkoppen waren op een speelplaats ver van hier. (Klik!)
  3. Fat Jon & Styrofoam – Acid rain robot repair. Styrofoam heeft altijd goede vriendjes. Deze zomer zakt hij af naar Leuven met Eva Mouton aan zijn zijde. U komt toch ook? (Klik!) 
  4. Beastie BoysGirls. Dat ze dit maar eens draaien op de volgende slut march! (Klik!)
  5. LA radio station jingle. Gewoon voor de afwisseling.
  6. MeurisSoms schrik. Stond in de originele Noordkaapversie op de vorige mixtape die ik Els heb geschonken. Dat is continuïteit maar niet zo'n hele goede. (Klik!) 
  7. Raymond van het GroenewoudIk ben God niet. Afgelopen zaterdag heb ik samen met Ine Benzine een half optreden van Raymond gezien in Anderlecht. Toen hebben we het plan opgevat 's mans liederen in een Ramonesjasje te heisen onder de vlag Ramones van het Groenewoud: "Vlaanderen boven / hey hey hey." Who's with us?
  8. BuzzcocksAutonomy. Een beginselverklaring van de pioniers van de DIY-punk. (Klik!)
  9. Guided By VoicesTo remake the young flyer. Duizend uur lang heb ik overal flyers uitgedeeld voor vanalles en nog wat en daar is nu eens niemand beter van geworden. (Klik!)
  10. The HivesFind another girl. Afgelopen donderdag werd op Werchterweide pijnlijk duidelijk dat de houdbaarheidsdatum van Howlin' Pelle Almqvist en de zijnen verstreken is. (Klik!)
  11. Shocking BlueLove buzz. Neerlands hoop in bange dagen. Het lied zou u bekend moeten zijn in de versie van Nirvana. (Klik! Zangeres Mariska Veres had het playbacken duidelijk nog niet onder de knie.)
  12. Tom WaitsSwordfishtrombone. "And he got 20 years for lovin' her / From some Oklahoma governor." Da's poëzie, mensen. (Klik!)
  13. The Four Tops If I were a carpenter. Anderzijds: wat als ik een bomenknuffelaar was? (Klik!)
  14. Tommy James & the Shondells – Crimson and clover. Het bleek niet over Krimson van Suske & Wiske te gaan. Teleurstelling alom. (Klik!)
  15. The Tammys – Egyptian shumba. Strandfeestje? (Klik!) 
  16. The Specials – Take five. Een klassiek jazzke in een ska-arrangementje. (Klik!)
  17. CassetteboyHo ho ho. Een kerstliedje voor alle seizoenen!
  18. HitchRadiation winter (part II). Een West-Vlaamse cultgroep die er onlangs mee ophield. Ik heb ze helaas nooit live gezien.
  19. Sonic YouthTouch me I’m sick. Maar met een dagje luieren in mijn bed kom ik er wel bovenop. (Klik!) 
  20. Wanda Jackson – You know that I’m no good. Vergeleken met deze mevrouw is Amy Winehouse een seut. For rizzle. (Klik!)