maandag 28 februari 2011

Omdat ik een mongool ben & jullie met mij opgescheept zitten

In Gent woont een rosse deerne, roepnaam Marion. Toen ze jarig was, kreeg ze een cd'tje: wilt gij met mij gaan turnen? Gaan gymnen is er nog niet van gekomen maar Marion heeft wel laten weten dat het cd'tje als badcompagnie ruimschoots goedgekeurd is. Wat is er mis met een rubberen eendje?


  1. DJ Shadow - Outsider (intro). Een startschot met een flard spoken word in. (Klik!)
  2. Atom And His Package - Happy birthday general. Een uiterst silly verjaardagsdeun. (Klik!)
  3. Running Cow - Gasoline on fire. Toen onze Daan een Daantje was, zong hij nog frasen als: "The radio is in control / As I tune in to Nat King Cole."
  4. Arthur Conley - Sweet soul music. Een eresaluut aan de groten van de soul: Lou Rawls, Sam & Dave, Otis Redding, James Brown én Wilson Picket. Als ik mij niet vergis is Arthur toen hij de muziek beu was getuige van Jehova geworden. (Klik!)
  5. Wilson Picket - Land of a 1000 dances. Hé, wie we daar hebben! Wederom een eresaluut! Ditmaal aan een half legioen silly dansjes uit de tijd van toen. (Klik!)
  6. Al Green - The message is love. Een goede boodschap, ja toch? (Klik!)
  7. The Shangri-Las - Radio spot #3 good taste gift receiving. Een lesje in manieren van de wilde dames. Marion leerde de les en paste hem direct toe. Waren alle vrouwen maar zo dociel.
  8. Arno - La bella rossa. Arno rammelt wat op een bestofte piano.
  9. Spinvis - Vieze koffie. Vieze koffie, eigenlijk bestaat dat niet. Tenzij je er melk, suiker of andere rommel bij kapt. (Klik!)
  10. Mark Lanegan Band - When your number isn't up. Het verkillende begin van het geweldige Bubblegum. (Klik!)
  11. Broken Glass Heroes - Poor little rich girl. Met rijke wijven moet je geen medelijden hebben.
  12. The Byrds - Sweetheart of the rodeo radio advertisement. The Byrds go country en heel de ether zal het geweten hebben! (Klik!)
  13. Nouvelle Vague - Making plans for Nigel. Van hun eerste plaat, toen alles nog jong, fris en spannend was. (Klik!)
  14. Prince & The Revolution - Sometimes it snows in april. Dat heet dan opwarming van de aarde. (Klik!)
  15. DJ Muggs Vs Ill Bill - Paul Stanley. Enig paranoïde gewauwel over psychedelische drugs. (Klik!)
  16. Björk - There's more to life than this. Björk gaat naar het toilet en bouwt een liedje rond dat gebeuren. (Klik!)
  17. Janet Jackson - Got till it's gone (Ummah Jay Dee's revenge mix). Zelden heeft Janet zo hoog gevlogen. Dat was lang voor ze haar tepels in ieders gezicht begon te duwen. (Klik!)
  18. Ultramagnetic MC's - Travelling at the speed of thought. Geweldige energieke old school rap op een sample van Louie Louie. (Klik!)
  19. Soul Coughing - Sugar free jazz. Dat is beter voor de tanden, de bloeddruk en de levenskwaliteit. (Klik!)
  20. Xiu Xiu - Chocolate makes you happy. Soms spreekt muziek gewoon de waarheid. (Klik!)
  21. The Band - The night they drove old Dixie down. "Like my brother before me, I took a rebel stand / He was just eighteen, proud and brave / But a Yankee laid him in his grave." Zelden was een geschiedenisles zo ontroerend. (Klik!)

maandag 21 februari 2011

Urbanus dance squad

Joachim is een held. Het grote woord is er uit. Ik heb het gezegd. Ik kan niet meer terug. Zonder hem zou mijn gazet elke week op zijn gezicht gaan. De man was jarig en hij kreeg een cd'tje: als een belgische vrouw rookte dan was ze een sloerie.

  1. Die Toten Hosen - Learning English step one. Die Toten Hosen tekenen voor de ruggegraat van dit cd'tje. Een uurtje Engelse les komt altijd van pas. (Klik!)
  2. Screaming Lord Sutch - Jack the Ripper. Als ik zeg dat dit de opa van Marilyn Manson is, kunt gij u dan daar iets bij voorstellen? (Klik!)
  3. The Partridge Family - I woke up in love this morning. De rest van de dag viel een beetje tegen. (Klik!)
  4. Michel Ponareff - La poupée qui fait non. Op gitaar herkent u met enige chance Jimmy Page. (Klik!)
  5. Die Toten Hosen - Step two. (Klik!)
  6. DJ Muggs Vs Ill Bill - Illuminati 666. "Yo, we got a black president, the aliens will be here soon." Daarna wordt het er niet minder paranoïde op, wat ik je brom. (Klik!)
  7. The Phenomenal Handclap Band - 15 to 20. Een beetje weird maar gans veel funky. (Klik!)
  8. Caro Emerald - A night like this. Een Hollandse chick die de vocale jazz de 21e eeuw in sleurt. (Klik!)
  9. Shirley Ellis - The name game. Nonsens maar heerlijke nonsens. (Klik!)
  10. Die Toten Hosen - Step three. (Klik!)
  11. Brandford Marsalis - Pop top 40. Misschien wel het hoogtepunt van Mo' better blues van Spike Lee. (Klik!)
  12. Refused - The deadly rhythm. (Klik!)
  13. Hitch - Dance dance dance.
  14. No Means No - Body bag. (Klik!)
  15. Die Toten Hosen - Step four. (Klik!)
  16. H.J. Kras - Happy Sunday. Gisteren was een goede dag maar had toch nog net iets gelukkiger gekund.
  17. Willy & Willeke Alberti - Niemand laat zijn eigen kind alleen. Ik heb met de zoon van Willeke op de lagere school gezeten maar je moet me niet geloven hoor. (Klik!)
  18. Die Toten Hosen - Step five. (Klik!)
  19. Sonic Youth - Ça plane pour moi. Een toppie deconstructie van deze vaderlandsche klassieker. (Klik!)
  20. Moose - Do you remember. Ik alvast niet. (Klik!)
Al bij al een serie liederen waar ik niet bijster veel over te zeggen heb.
Gewoon luisteren is de boodschap.

maandag 14 februari 2011

The goofy & the profound

Juffrouw Mokkel vond dat het tijd werd dat ik haar muzikale bagage weer eens bijspijkerde. Ik flanste dan maar een cd'tje in elkaar. De enige taal waarin ik mij verstaanbaar kan uitdrukken. Verstaanbaar of iets dat er op lijkt.



De titel, roxy poetry, is uiteraard een crappy jeu de mots op Roxy Music. De man op de hoes is Abraham Lincoln. Of zoals Juffrouw Mokkel hem noemde: Wie?
  1. Zita Swoon - Titles - A song of two humans. De intro van Zita's soundtrack bij de stille film Sunrise van F.W. Murnau. Als u iets moois wil lezen over Sunrise dan moet u naar hier gaan.
  2. Bill Lee - Cruella De Vil. Uit One Hundred and One Dalmatians uiteraard. Toen ik die met Kleine Zus keek, wist ze achteraf te melden dat het wel een hele lange tekenfilm was. Kleine Zus heeft de aandachtsspanne van een kleuter die stijf staat van teveel cola. En zo danst ze ook maar dat zit in de familie. (Klik!)
  3. Soul Coughing - Bus to Beelzebub. Als Tom Waits hiphop zou plegen, zou het zo kunnen klinken. (Klik!)
  4. The Scabs - Matchbox car. Juffrouw Mokkel haar favo Scabsliedje. Zo kon ze eindelijk ophouden met dat ene YouTubefilmpje keer na keer af te spelen. (Klik!)
  5. R.E.M. - The one I love. Verwijt mij meligheid en ik kan u enkel gelijk geven. Gelijk én een ouderwetse kidney pounding. (Klik!)
  6. The Shangri-Las - Radio spot # 4 good taste dating courtesy. Voor Juffrouw Mokkel haar goed gedrag en zeden en haar algemene ontwikkeling. (Klik!)
  7. Hall & Oates - Sara smile. Juffrouw Mokkel heeft een naam en die naam zit in dit liedje. (Klik!)
  8. Erik Van Neygen & Sanne - Veel te mooi. Een pracht van een lied. Waar is de tijd dat ik nog naar Tien om te zien keek? (Klik!)
  9. Naked City - Hammerhead. Een venijnige borrel lawaai om die bagger van zonet uit de gehoorbaan te wurmen. Geen cover van A Brand. (Klik!)
  10. Gorillaz - Punk. Geen punk. (Klik!)
  11. Captain Beefheart & the Magic Band - Hot head. Toen de Kapitein het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, gaf Juffrouw Mokkel aan met mate nieuwsgierig te zijn naar 's mans muziek. Haar wens is mijn gevel. (Klik!)
  12. Arno & the Subrovnicks - Hot head. Datzelfde nummer in een jasje gehaakt door mijnheer Hintjens. (Klik!)
  13. Björk - It's oh so quiet. Elke twee-drie jaar haal ik mijn Björk-cd's uit de kast en vraag mij af waarom ik er niet vaker naar luister. Dan gaan ze weer voor twee-drie jaar de kast in. (Klik!)
  14. The Raincoats - Lola. Een kleuterklas covert the Kinks. (Klik!)
  15. Mark Lanegan Band - Like little Willie John. Van de plaat Bubblegum, een waar meesterwerk. (Klik!)
  16. Gemma Ray - Everyday. Een toppie cover van mijn favo Buddy Holly-lied. (Klik!)
  17. Jawbreaker - Kiss the bottle. Dit heeft Petit mij leren kennen. Dit is aangrijpend. Dit is een uitzondering. Doorgaans leerde Petit mij diverse vormen van lawaai en snelheid kennen. (Klik!)
  18. Yo La Tengo - Nuclear war (version 1). Wilde freejazz in een iets strakker indierockjasje. (Klik!)
  19. Zita Swoon - Coda - A song of two humans. De outro van Zita's soundtrack bij de stille film Sunrise van F.W. Murnau. Als u iets moois wil lezen over Sunrise dan moet u naar hier gaan.

maandag 7 februari 2011

Ik heb niet elke avond de kans mijn poëzie te horen brengen door een dame als u

Ik ga er vanuit dat iedereen Eva Mouton kent. Kent gij Eva Mouton niet, ga dan elders uw kennis bijspijkeren. Kom daarna terug op kousenvoeten. Toen Eva jarig was deelde ze buttons uit. Ondanks al mijn lompheid ving ik er eentje. "Mijn uitgever zegt dat ook altijd." Stiekem ben ik mijn eigen uitgever. De badge ben ik dankzij mijn lompheid kwijtgeraakt op Rock Herk.

Er zijn geen goede en slechte eigenschappen.
Wel eigenschappen die afhankelijk van de situatie goed of slecht uitdraaien.

Het leidende principe in het universum is: voor wat hoort wat. Gij krapt mijn rug en ik de uwe. Het lag voor de hand dat ik Eva's verjaardagstraktatie zou beantwoorden. Op mijn verjaardag dropte ik een cd'tje in de postbus. Gedichten naar wildvreemde dames sturen, wordt weleens fout geïnterpreteerd.

Dames en heren, je vous presente: we got fucked on canada day. Canada Day - zeg gerust de nationale feestdag van Canada - is overigens 1 juli. In Suriname is 1 juli de Dag der Vrijheden.



De hoes heb ik gestolen uit een oude Veto. Een advertentie voor een fuif van Radio Scorpio geloof ik. Onlangs heb ik in stripwinkel Het Besloten Land ontdekt dat die advertentie de tekening gestolen had uit Love and rockets, een stripreeks van Gilbert en Jaime Hernandez.

Eva's redactie: "Ik krijg nooit handgeschreven brieven met informatie over witte kool op hun achterzijde! (...) Witte kool is zo'n groente voor vrouwen die op dieet zijn."
  1. OutKast – Intro. Een goedgemikt startschot. Nu maar hopen dat er geen doden vallen. (Klik!)
  2. Gorillaz featuring De La Soul & Gruff Rhys – Superfast jellyfish. Met zo'n wekker zou ik elke dag vrolijk opstaan, ja toch? (Klik!)
  3. The Opposites featuring MC Fit – Gierig. Stukje rap met een hele leuke sample uit A girl like you van Edwyn Collins. (Klik!)
  4. Edwyn Collins – A girl like you. Mijn favoriete fuzzgitaarsolo! Nog reuzeleuk gesampled door the Opposites! Gisterdag heb ik ontdekt dat er in A girl like you een sample zit van 1-2-3 van Len Barry. Had ik het destijds geweten, ik had 1-2-3 direct op we got fucked on canada day gezet. Zo ben ik nu eenmaal. (Klik!)
  5. The Moe Green SpecialsA $ 1000 ride pt. 1. Voor dat geld moet het wel een heel goed ritje zijn.
  6. Will TuraEl bandido. Toen Arthur nog een outlaw was in plaats van een salonfähig permanentje met een zware voet. (Klik!)
  7. T-Bone Walker – Call it stormy Monday. Stormy Monday, dat is vandaag. (Klik!)
  8. Dead Man RayBeer. Het begin van Daans fascinatie voor Bobbejaan Schoepen. Eind jaren negentig schreef Dead Man Ray een nieuwe soundtrack voor De ordonnans, een malle film uit de jaren zestig met Bobbejaan in de hoofdrol. Daaruit deze versie van A pub with no beer, een Australische traditional die Bobbejaan bij ons bekend maakte als Café zonder bier.
  9. ArnoWhen the rock. Toen kon meneer Hintjens mij nog ontroeren zonder zijn best te moeten doen.
  10. Maxence Cyrin – Crazy in love. Zo heeft u Beyonce nog nooit gehoord! (Klik!)
  11. John CaleDo not go gentle into that good night. John Cale zet een gedicht van Dylan Thomas op muziek. Twee Welshmen tezamen: dubbel zoveel Weltzschmerz. (Klik!)
  12. Sam Cooke – A change is gonna come. Ik zou veel kunnen vertellen over dit lied maar het is beter dat u er gewoon naar luistert. (Klik!)
  13. Robert WyattShipbuilding. Of: hoe Elvis Robert Wyatt aan een hit hielp. Naar 't schijnt is dit heel politiek geladen en gaat het over de Falklandoorlog maar je merkt het er niet aan. (Klik!)
  14. The Cinematic OrchestraThe projectionist. Dat is de meneer die in de cinema op de startknop mag drukken. Gisterdag ben ik naar de cinema gegaan voor Rundskop. Tof filmke.
  15. Bert Kaempfert – Strangers in the night. Duitse kitsch maar wel leuk. (Klik!)
  16. Eddie Gale – The rain. You can hide under my umbrella want wat mijn is dijn is. (Klik!)
  17. John ColtraneSummertime. John blaast de standard der standards op. Kijk hoe mooi het puin valt. Kijk dan. (Klik!)